Фалшива новина за Мистър Свят 2019

КАК ФАЛШИВА НОВИНА ПОПРЕЧИ НА МИСТЪР БЪЛГАРИЯ СВЯТ ОЛИВЪР СТАЙКОВ ДА ВЛЕЗЕ В КЛАСАЦИЯ НА МИСТЪР СВЯТ 2019
Фалшивите новини са наболял проблем, набрал скорост в България. Заради все по-голямата профанизация на медиите и все повечето работещи невежи кадри в тях. 
Често ставаме свидетели на статии и новини с неясен произход. Гледаме телевизионни интервюта с хора, представяни в публичното пространство като “публични фигури” говорещи свободно лъжи и измислици в национален ефир. Живеем в общество, в което отсъствието на интерес към медиите се счита за посъвместен проблем. Липсата на адекватна и вярна информираност е завзела застрашаващи размери сред българската общественост. 
Нуждата от информираност за социалната среда и обществен кръг към който принадлежим превръща българските онлайн издания, блогове, сайтове и телевизии в незаменими помощници и източници в ежедневието ни. На които се доверяваме за информация, комуникация, бизнес и дори реклама. От тази наша необходимост се зараждат и фалшивите новини. 
Все по-голяма част от медиите, под политически натиск или не, имат интерес, истината, за който и да е аспект на обществения живот да не стига до обикновения потребител. Насочването на общественото внимание върху така наречените “бутафорни” измислени успехи, които лесно биха били възприети като истини. Пресен и шокиращ пример за това е излъчената новина от сутрешния блок “Здравей България” по Нова телевизия, как българин е спечелил “Мистър Свят 2019”. Преди въобще да се е състоял международния финал на конкурса. Въпреки лесната възможност за проверка и информираност за предстоящото събитие от световните медии и сайтове, екипът на предаването отрази фалшиво създадената новина. И то точно преди реланият Мистър България да замине на международния финал във Филипините.
 След като българските представители на Мистър Свят за България се свързаха няколкократно с продуцентът на сутрешния блок “Здравей България” – г-н Симеон Белев и екипът му и им бе обещано, че предаването ще отрази истинния участник Мистър България. Както и реалните събития покрай конкурса Мистър Свят 2019., в последствие г-н Белев спря да отговаря на телефонните си обаждания.

Не след дълго последва и ответна реакция от самата британската организация “Мис Свят” – организатор и собственик на международния конкурс “Мистър Свят”. В писмото си те излагат официално становище относно случая, че при 72 държави членки заемащи участие в конкурса, включително и България, България е единствената държава, която си позволява подобно своеволие и медийна заблуда над българската общественост. И че това неминуемо ще се отрази на класирането на актуалния “Мистър България Свят” и българските участници участващи в конкурса след него.
Иначе най-красивия мъж в света за 2019-та стана Джак Хесълууд от Англия. 
На 23 август, пред хилядна публика на “Смарт Аранета Колизеум” в Кесон Сити, Филипините. 72 представители от цял свят, включително и българинът Оливър Стайков, премериха сили за най-желаната световна титла за мъже.
 Но липсата на подкрепа и реално медийно отразяване на конкурса в България, провали международното българско участие. И създаде поредния черен пиар за българите пред света.
ФАЛШИВИ НОВИНИ ИЛИ НАРОДОПСИХОЛОГИЯ

Характерната черта на фалшивите новини е разпостранението им в интернет пространството. Българските потребители рядко проверяват достоверността им. Психиката, интелектуалния и културен потенциал на аудиторията и емоционалната нагласа към обществено значими теми осигуряват превес на бързото разпостранение на фалшивите новини. Без да бъдат проверявани. 
Често журналисти със съмнителна репутация, мотивация и професионалана реализация намират теми за материалите си именно в интернет. Предоставяйки възможност фалишивите новини да се разпостраняват и в специализирани канали за целта – телевизия, радио и печат.
Ето защо при медийна среда благоприятна за виреенето на фалшиви новини, потребителите сами трябва да налагат хигиена на информираността си.


 В чужбина фалшивите новини също са факт. Но най-често те са с недоказана достоверност, автор и първоизточник. В България обаче, явлението “фалшиви новини” се тиражира от телевизионни канали и електронни медии с автор и посочен първоизточник. Създавайки се сензации на гърба на частния сектор и бизнес, българските зрители, читатели и потребители.
В демократичните страни, когато медия излъчи недостоверна новина, се извинява публично на засегнатите от това страни. И най-вече на своите потербители, зрители, слушатели и пр., и преди всичко понася сериозни материални санкции.

  Дали България спада към „демократичните страни“ и ще последва ли извинение за създалата се ситуация? Дано, ама надали..