Защо венецуелките са сред най-красивите жени

Месец август е знаков за всички фенове на конкурси за красота. През този месец се отбеляза 10-тата годишнината oт събитие, което въпреки, че бe очаквано за широката аудитория, шокира мнозина и утвърди венецуелките като недостижима сила в конкурсната модна индустрия. И когато говорим за провокации и новаторство извън общоприетите рамки, разбира се визираме конкурса Мис Вселена.
Преди десет години, на 23 август – 2009 г., с преминали 57 ежегодни форума Мис Вселена и точно 57 носителки на тази титла. С отбелязани най-големи постижения, които публиката помни до тогава, триумфа на Сушимита Сен от Индия, като Мис Вселена 1994 и класирането на Манприйт Брар от Индия, като първа подгластница на Мис Вселена 1995.
И вторият подобен случай, в който една и съща държава се класира за две поредни години сред финалистите, благодарение на венецуелските красавици Йосеф Алисия Мачадо Фахардо Мис Вселена 1996, която почти увенчава с короната сънародничката си Марена Йозефина Бенкомо Хименес, но в край на сметка се класира като първа подгластница на Мис Вселена 1997 година.
Амбициозните красавици от Венецуела не се спират до тези подвизи и пренаписват историята, доказвайки, че венецуелките са непреодолима сила в световен мащаб и нямат конкуренция сред другите държави и жени. По време на реализацията на 58-то издание на конкурса за Мис Вселена 2009, който финал се провежда в хотел “Атлантис Парадайс Айлънд” в град Насау на Бахамските о-ви, претендентки от 83-ри държави се конкурират за най-желаната корона, пред тогавашната притежателка на титлата венецуелката Даяна Сабрина Мендоса Монкада – Мис Вселена 2008 г., на финалната вечер, тогавашния президент на формата Доналд Тръмп и журито класират Майра Матош Перес от Пуерто Рико на четвърта позиция, Рахаел Ан Финч от Австралия на трета, а Маригона Драгуша от Косово на втора, оставяйки Мис Доминиканска република и Мис Венецуела в борба за първото място. Коронясана е Стефания Фернандес Крупий за Мис Вселена 2009 от нейната сънародничка Даяна Мендоса. 

С този акт, марката Мис Вселена променя схващанията за конкурсите за красота завинаги. Разбиранията за геополитика. Тезите за цикличност и прогнозите за победите поставяни от анализаторите са разбити на пух и прах. Мнозина критици констатират, че истината е, че само представителките от “Страната на красотата”, както е наричана Венецуела, биха могли да направят подобно постижение. Всичко, за което се говори след това за претендентките от тази страна е вече история. След 2009-та г., Венецуела е общопризната като най-голямата сила и водеща фигура за международни корони за красота.
Поздравления на Венецуела за този страхотен рекорд в света на конкурсите за красота!